Une kvaliteedi parandamine (taastumise parandamine)
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Külastajate Küsimused » Une kvaliteedi parandamine (taastumise parandamine)
- This topic has 13 replies, 9 voices, and was last updated 13 years, 1 month tagasi by
SKG.
-
AutorPostitused
-
jaanuar 7, 2013 at 6:19 e.l. #22830
Anonüümne
GuestTere
Kuidas parandada une kvaliteeti (parandada taastumist)?
Probleemid magamisega, kuigi vaimselt ning fyysiliselt suht koormatud (äripäevit 9-17 istuv arvutiga päevatöö, 2-4x nädalas hommikuti tennis, 5x nädalas 6htuti j6usaal) väsimust peaks nagu olema, kuid kui voodisse lähen siis uinun pooleks tunniks ning pärast seda on tunne nagu hommikul, nagu oleks välja puhanud. Siis algab voodis visklemine, sest on pähe tambitud une vajadus 7-8h normaalsele inimesele ning peab “pingutama” magama jäämiseks. V6i on hoopis see tingitud liiga suurest koormusest, et ei saa magada? V6i liiga hilisest koormusest? Tavaliselt saabun trennist ca.20.30, söön ning lähen magama 23.30. Kas peaks varem minema?
jaanuar 7, 2013 at 6:44 e.l. #334001htilga
Member*isoleeri tuba täielikult välistest ärritajatest (nt. heli, valgus)
*mine magama kindlal kellaajal
*tarbi ~400mg magneesiumi enne magamaminemist
*ventileeri tuba enne magamaminekut (palavas toas on uni raske tulema)
*ära tarbi stimulante päeva teises pooles (nt. kofeiin – jah, me teame et mõned uinuvadki energiajook käes aga see pole ka normaalne)
*kasuta voodit vaid magamiseks, mitte teleka vaatamiseks / läpparis olemiseks
*ära mine tühja kõhuga või ülesöönuna magama, optimaalses koguses süsivesikute tarbimine aitab paremini uinuda
jaanuar 7, 2013 at 7:06 e.l. #334002Kristjan-Johannes Konsap
MemberProovi Olimpi Chela MZB. Peaks sel nädalal taas FitShopidesse jõudma.
jaanuar 7, 2013 at 7:16 e.l. #334003htilga
MemberProovi Olimpi Chela MZB. Peaks sel nädalal taas FitShopidesse jõudma.
Tarbin ise ka, soovitan!
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Eeliseks on see, et lisatud ka tsinki ja B6 vitamiini ning magneesium on paremini omastataval kujul (selaat).
jaanuar 7, 2013 at 7:33 e.l. #334005gmaster
MemberÄra kasuta arvutit paar tundi enne uinumist, sama telekaga.
Soovitaks selle asemel lugeda mingit raamatut.
Kuidas pulss päeva lõikes on?
jaanuar 7, 2013 at 7:39 e.l. #334006A.Sirel
MemberPiisav füüsiline aktiivsus- nii vaimne kui ka füüsiline töö kuid raskem treening ei tohiks jääda liiga õhtusse. Olen teinud jalatrenni kell 21 ja magama läinud kell 23.30- ja reaalselt magama jäin alles mitu tundi hiljem.
jaanuar 7, 2013 at 8:15 e.l. #334013AlanBStard
ModeratorKui sul unevajadust pole siis ära maga. See 7-8h pole reegel, mingi geenivariandiga piisas 1-2 tunnist.
Kui 1-2 tunniga välja ei maga siis on teine asi. Minu ajab süsivesik hästi magama.
Voodis visklemine on igatahes kõige kasutum tegevus.
jaanuar 7, 2013 at 8:24 e.l. #334015Anonüümne
GuestÄra kasuta arvutit paar tundi enne uinumist, sama telekaga.
Soovitaks selle asemel lugeda mingit raamatut.
Kuidas pulss päeva lõikes on?
mhh, telekat olen kyll ysna enne magamaminekut vaadanud, nii et väljalylitades silme ees virvendab.. peab ära jätma.
pulss 60bpm ringis. pärast sööki muidugi kisub väga uniseks, ilmselt siis ka pulss madalam, v6i on unisus lihtsalt suhkrust tingitud.
jaanuar 7, 2013 at 8:38 e.l. #334016Anonüümne
Guest*isoleeri tuba täielikult välistest ärritajatest (nt. heli, valgus)
*mine magama kindlal kellaajal
*tarbi ~400mg magneesiumi enne magamaminemist
*ventileeri tuba enne magamaminekut (palavas toas on uni raske tulema)
*ära tarbi stimulante päeva teises pooles (nt. kofeiin – jah, me teame et mõned uinuvadki energiajook käes aga see pole ka normaalne)
*kasuta voodit vaid magamiseks, mitte teleka vaatamiseks / läpparis olemiseks
*ära mine tühja kõhuga või ülesöönuna magama, optimaalses koguses süsivesikute tarbimine aitab paremini uinuda
Magneesiumist lugesin hiljuti, et pidi rahustama. Olen v6tnud ennegi, 350mg, nyyd paar päeva olen enne magamaminekut proovinud. Veel pole drastilisi muutusi täheldanud. Olen kannatlik ses osa. tnx
jaanuar 7, 2013 at 8:39 e.l. #334017Archangel
MemberEnamus soovitusi on juba antud. Aga jah – süskarid + magneesium enne und = lights out, vähemalt minu jaoks kohe kindlasti. Süsikute laadung ajab ulme-une peale ning magneesium aitab voodis visklemist piirata ja seega kui juba magama jääd siis niisama naljalt üles ei ärka.
Arvutid ja telekad enne und… noh – kuidas kellegile. Ma töötan kuni magamaminekuni välja iga päev. Ehk klõps monitor kinni ja teki alla ning minut hiljem juba magan.
Une pikkus on ka väga subjektiivne nagu AlanBSstard juba mainis. Perioodidel, kus stress ja üldine koormus oli väiksem – sain ilusti hakkama 4-6h unega. Viimasel ajal vajan pigem 7-8h kuna päevarütmid on paigast. Vahest lasen isegi 12+h und vabalt. Seega une vajadus ja magamise effektiivsus sõltub päris palju stabiilsest elurütmist ja stressist jms.
jaanuar 7, 2013 at 8:42 e.l. #334018Anonüümne
Guesttundub, et üks “süüdlane” on kreatiin. kuna elan väga kuivas kliimas, kus õhuniiskus on praegu ca.20%, siis puht lihaste ning liigeste vedelikusisalduse suurendamiseks võtan lisaks kreatiini. see muidugi mu oma “geniaalne mõte”, et kuna kreatiin suurendab vedeliku (vee) sisaldust rakkudes, siis võiks see parandada ka lihaste (ka liigeste) painduvust ning vältida puiseks muutumist. ei võta seda lisaks jõunäitajate suurendamiseks, see lihtsalt tuleb boonusena kaasa.. on selline mõte siis õige? toetun ka uurimusele, mis väidab kreatiini aitavat kaasa vigastuste vältimisele. ning minu arvates on vigastuste peapõhjus lihasjäikus (mitteelastus), või nagu georg lurich oleks öelnud lihaste tagasikargamisejõu puudumine
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> vanasti nimelt nimetati elastust tagasikargamisejõuks..aga jah, õhtul nüüd näiteks seda teelusikatäit kreatiini ei võta ning tundub sügavam uni olevat.
jaanuar 7, 2013 at 8:47 e.l. #334019Anonüümne
Guesttänud. htiga mainis rytmi. see mul paigast ära. kui L-P on und rohkem ning pikemalt, siis esmaspäev on täiega ränk.
peaks proovima nv hommikuti samal ajal ärgata.
jaanuar 7, 2013 at 10:13 e.l. #334028Mart Muru
MemberHea une aitab saada ka igapäevane kerge unevõlg. Ärka paar tundi varem üles kui tavaliselt.
jaanuar 7, 2013 at 1:41 p.l. #334051SKG
MemberMa votan enne magamaminekut 3g tauriini ja 3g glytsiini.
Mingi ZMA lisand voib ka aidata.
Muidugi ennekoige tasuks elementaarsemad asjad yle vaadata.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.