Skip to main content

Alustaja – mitmed küsimused.

Avaleht » Forums » Treening » Algajad » Alustaja – mitmed küsimused.

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • Autor
    Postitused
    MartinM
    Member

Tervist, nimelt on siis nii, et olen juba aastaid plaaninud ja plaaninud enda tervist käsile võtta. Olen aga madala enesehinnangu või muu tegevuse tõttu alati pidanud kõike edasi lükkama ja ära jätma.

Oleks siis paar ausat küsimust ja loodan ka mõistlikke vastuseid saada. Sirvides siin seda foorumit ma neile päris seda ei leidnud mis otsisin.

Loen siin, et kõik tahavad kasvatada omale lihasmassi, et kes tahab juurde võtta jne. Minul oleks põhiliseks eesmärgiks pigem alla võtta, hetkel olen 190cm ja kaalun ~110kg ja olen 21 aastane. Õlad mul laiad ei ole, käed on üsnagi nõrgad, kõht on ees väga korralik ja rinnalihaseid ka nagu väga ei oleks. Kunagi sai käia aastaid jalgpalli mängimas ja siis oli kilosid ka vähem, aga käed on mul alati väga nõrgad olnud. Nüüd kui mul on vaba aega ja tervis ka korras, tahaks ennast igatahes käsile võtta. Eesmärk ei ole olla metsikult lihastes, et paista välja, pigem enese hästi tundmine ja tervis. Nädalas on mul aega nüüd 4-5 päeva trennile mitmeid tunde keskenduda. Elan muidu Pärnus, kui jõusaalide kogemused jutuks peaks tulema.

1. Teen meeleldi süüa ja tahakski teada, et siin kirjutatakse, et tuleb süüa ja süüa, aga kui ma tahan alla võtta samas kaotamata seda viimast lihasmassi mis mul on vaid just ehitades juurde, millise toitumiskavaga ma peaksin alustama üldse?

2. Teine ja veidi totter küsimus oleks, et kuna enesehinnang on alati ka üsna tähtis olnud ja käed on mul nõrgad siis millised on suhtumised algajatesse jõusaalides üleüldiselt? Ei suru ma rinnalt ja ei ole ka muid harjutusi üldse elus teinud väga hästi viimased aastad.

3. Kas mul on mõtet esialgu üldse ronida jõusaali või saan ma ka mingid asjad tehtud kodus (hantlid on muretsetud, 10kg) ja kumb oleks soovitatav, kas kodus või jõusaalis?

4. Rahakott mul väga leebe ei ole, mingeid toidulisandeid või eriti spetse kavasid vist ei ole mõtet esialgu tellida enne kui tõsine sõltuvus tuleb?

Ja siis lõpuks, et mingi kava moodi soovitus või kasvõi suunavad lingid mingitele teemadele kus on sarnaseid küsimusi varem arutatud oleks vägagi meelepärane. (Tegu ei ole 1 päevase uusaasta lubadusega, mis kohe hüljatakse). Nii, ehk sai põhiline jutt kirja. Üks nõme harjumus ka juurde, et olen suitsetaja, kohutav harjumus, aga pole jagu saanud.

Aitäh.

marit
    Member

1. Mõistlik on tellida toitumiskava, ise tehes läheb aegu enne kui midagi taipama hakkad.

2. Üleüldiselt on suhtumine hea. Kui keegi pirisema hakkab, siis on see mõni algaja või suht juhuslik läbijalutaja.

3. On küll mõtet ronida. Vaata nt hantlite hindu ja võrdle seda jõusaali hinnaga + mõtle, kas tahaksid kogu seda kola, millest hantlid moodustavad väikse osa, oma koju. Kas see oleks üldse võimalik.

4. Ei, mingeid lisandeid ei ole mõtet. Mõtet on ennast harida, varsti nt asjakohane kursus tulemas + internet on täis infot.

5. Väga mõttekas on investeerida treening- ja toitumiskavasse + leida endale treener, vähemalt mõneks ajaks. Kuigi ka siin lehel on tööriistade all kavasid, siis ise nullist alustades on see justkui raamatu järgi ujuma õppimine.

Tervist, nimelt on siis nii, et olen juba aastaid plaaninud ja plaaninud enda tervist käsile võtta. Olen aga madala enesehinnangu või muu tegevuse tõttu alati pidanud kõike edasi lükkama ja ära jätma.

Oleks siis paar ausat küsimust ja loodan ka mõistlikke vastuseid saada. Sirvides siin seda foorumit ma neile päris seda ei leidnud mis otsisin.

Loen siin, et kõik tahavad kasvatada omale lihasmassi, et kes tahab juurde võtta jne. Minul oleks põhiliseks eesmärgiks pigem alla võtta, hetkel olen 190cm ja kaalun ~110kg ja olen 21 aastane. Õlad mul laiad ei ole, käed on üsnagi nõrgad, kõht on ees väga korralik ja rinnalihaseid ka nagu väga ei oleks. Kunagi sai käia aastaid jalgpalli mängimas ja siis oli kilosid ka vähem, aga käed on mul alati väga nõrgad olnud. Nüüd kui mul on vaba aega ja tervis ka korras, tahaks ennast igatahes käsile võtta. Eesmärk ei ole olla metsikult lihastes, et paista välja, pigem enese hästi tundmine ja tervis. Nädalas on mul aega nüüd 4-5 päeva trennile mitmeid tunde keskenduda. Elan muidu Pärnus, kui jõusaalide kogemused jutuks peaks tulema.

1. Teen meeleldi süüa ja tahakski teada, et siin kirjutatakse, et tuleb süüa ja süüa, aga kui ma tahan alla võtta samas kaotamata seda viimast lihasmassi mis mul on vaid just ehitades juurde, millise toitumiskavaga ma peaksin alustama üldse?

2. Teine ja veidi totter küsimus oleks, et kuna enesehinnang on alati ka üsna tähtis olnud ja käed on mul nõrgad siis millised on suhtumised algajatesse jõusaalides üleüldiselt? Ei suru ma rinnalt ja ei ole ka muid harjutusi üldse elus teinud väga hästi viimased aastad.

3. Kas mul on mõtet esialgu üldse ronida jõusaali või saan ma ka mingid asjad tehtud kodus (hantlid on muretsetud, 10kg) ja kumb oleks soovitatav, kas kodus või jõusaalis?

4. Rahakott mul väga leebe ei ole, mingeid toidulisandeid või eriti spetse kavasid vist ei ole mõtet esialgu tellida enne kui tõsine sõltuvus tuleb?

Ja siis lõpuks, et mingi kava moodi soovitus või kasvõi suunavad lingid mingitele teemadele kus on sarnaseid küsimusi varem arutatud oleks vägagi meelepärane. (Tegu ei ole 1 päevase uusaasta lubadusega, mis kohe hüljatakse). Nii, ehk sai põhiline jutt kirja.

Aitäh.

MartinM
    Member

Selge, millise summaga ma siis ligikaudu peaksin arvestama, et mis oleks see investeering, treener, toitumis ja treeningkava ja jõusaal ütleme kuu aega? Ja mismoodi käib see treeneri leidmine, jõusaalist või võin ka siit foorumist kontakti otsida või mida soovitaksid?

Aitäh sisuka ja hea vastuse eest ka muidu.

marti384
    Member

Esialgu võib paar tuhat eeki julgelt ära minna, kui tellid toitumis- ja treeningkava, personaaltreeningu ja jõusaali kuukaardi.

Tseki oma kodukandi jõusaalid ja nende hinnakirjad läbi ja uuri kes mis teenuseid ja pakette pakub. Tallinnas pakuvad mõned klubid ka päris algajatele mõeldud pakette, mille käigus siis tutvustatakse jõusaali varustust, harjutusi, õiget tehnikat, koostatakse vastavalt kliendi eesmärkidele toitumis- ja treeningplaan, on iganädalased/kuised kohtumised/mõõtmised treeneriga jne…ehk pakub ka mõni Pärnu klubi sellist teenust.

Edu!

JungaTroll
    Member

Ja siis lõpuks, et mingi kava moodi soovitus või kasvõi suunavad lingid mingitele teemadele kus on sarnaseid küsimusi varem arutatud oleks vägagi meelepärane. (Tegu ei ole 1 päevase uusaasta lubadusega, mis kohe hüljatakse). Nii, ehk sai põhiline jutt kirja. Üks nõme harjumus ka juurde, et olen suitsetaja, kohutav harjumus, aga pole jagu saanud.

Aitäh.

Treeningkavade ostmisesse suhtun ma positiivselt, kuid toitumiskavade koostamist ja ostmist ma ei poolda. Õigemini, neid võib kasutada kui rahakott puuga seljas ja/või kasutada neid vaid ettekujutuse saamiseks normi järgi arvutatud toidukogustest. Üldiselt toitumise osas peaks võtma kohe eesmärgiks suuta ise end reguleerida. Alusta toitumise kohta lugemisest lehelt http://www.toitumine.ee. Juhul, kui su kaal on hetkel stabiilne juba mitmeid kuid, siis on vaja keskenduda toidu mitmekülgsusele ja täisväärtuslikkusele ja vaid veidi vähendada kalorsust. Kui kaalu aga vaikselt juurde tiksub, siis võiks tõesti kasutada mingi aja toitumiskava, kuid vaid ettekujutuse saamiseks, kui vähe tegelikult inimesele vaja on.

Nii palju kui mina olen paljusid erinevaid jõusaale külastanud, siis ma ei ole üldse tähele pannud mingisugust suhtumist üleüldse. Igaüks tegeleb seal oma asjadega. Võib-olla on asi aga ka selles, et ma ise tegelen seal oma trenniga ja väga ringi ei vahi. Samuti olen ma kõikidele oma klientidele rõhutanud, et mitte kellelgi ei ole õigus arvustada kellegi kava, tehnikat, raskusi, kordusi vms. seni kuni ta täpselt ei tea, mis otstarbel kodanik seda harjutust teeb.

Treeningkava võiksid aga tellida küll, kuid juhul kui sul on veidigi aega ja arusaamist jõutreeningust, siis võid võtta suvalise algajate kava kasvõi iga jõusaali seina pealt. Vähemalt enamikes külastatavates saalides olen ma näinud selliseid seintel. Ma tahan lihtsalt öelda, et algajate kava on suhteliselt lihtsakoeline, koosneb lihtsatest harjutustest. Peale kava ostmist võib tekkida pettumus – maksin palju raha ja mulle saadetakse harjutused, mida ma isegi tean.

Paraku mingit imet ei tee ükski kava, kogu töö tuleb sul ise ära teha nii jõusaalis kui köögis.

Viimane soovitus – võid mõelda alustamist hoopis mõnest kangiga rühmatreeningust. Eriti nt. BodyPump imiteerib 1:1 klassikalist jõusaali lihtsat kava, kus läbi käiakse kõik lihasgrupid, õiges järjekorras ja õige tehnikaga. Suunitlus on lihasvastupidavusele. Kuid harjutuste tehnika kehtib 100% ka üksi jõusaalis.

Ja koos on alguses lihtsam ning viilida raskem – konkreetne kell ja aeg, kuhu ei saa hiljaks jääda.

jõuents
    Member

Pärnu linnas on preagu odavaim jõusaal Kimberi Klubi 500,- eeku kuus. Sindis-Paikuse kandis on 2 saali, üks on koolisaal kus on varustus suht puudulik ja teine on korralik Sindis tõstmise ja jõutõstmise jaoks piisava varususega – mõlemad on tasuta. Võin teha treeningkava ja olla alguses juhendaja ning anda ka toitumise kohapealt nõuandeid. Ise käin kesklinna Kimberis. Võta ühendust: endrik803@gmail.com

henriiiii
    Member

Pärnu linnas on odavaim Mai sport, kui ma nüüd väga ei eksi….

madis9182
    Member

Aitäh.

Suhtumisepärast ära küll muretse nüüd.Keegi ei tule sulle ette heitma,et nõrk vms.

Toitumiskava telli endale ning võta fitness.ee-st kava ka ning otsi sõber,kellega minna,kuna kahekesi on motivatsiooni rohkem.

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.