Skip to main content

Jõu- ning aeroobse trenni varieerimine

Avaleht » Forums » Treening » Algajad » Jõu- ning aeroobse trenni varieerimine

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • Autor
    Postitused
    rorschach
    Member

Tervist.

Tegin otsingu märksõnaga “aeroobne” ning viielt tulemustelehelt ei leidnud ühtegi teemat, mis käsitleks just sama küsimust, mis minul on.

Nimelt, peale u. kahe aastast pausi otsustasin jälle hakata trenni tegema ja nüüd läheb kolmas nädal. Tellisin toitumiskava ja võtsin trenni jaoks lehelt algajate kava ning käin kolm korda nädalas jõusaalis. Kuna vähesest liikumisest on tekkinud probleem rasvaga, peamiselt kõhul, ning üleüldise vastupidavusega, on seekord plaanis hakata tegema ka aeroobset trenni. Siit ka mu küsimus: kas oleks mõistlik jagada trennid nii, et kordamööda teen ühe nädala ainult aeroobset (3 x 1h – 1.5h rattasõitu saalis) ja siis terve nädala kolm korda jõutrenni või peaks neid tihemini varieerima?

Acqua
    Member

Kas sa rasva põletamise eesmärgil intervalli ei tahaks teha?

Vastupidavuse mõttes teeksin mina sinu asemel kindlasti jõu ja vastupidavustrenni samal nädalal, eriti kui sa iga trenn full-body teed, saad hästi kombineerida. Nt 2x jõusaal ja 2x vastupidavus vms nädalas. Trennid olgu sel juhul ülepäeviti.

Aga eks vaata mida teised teadjamad ka arvavad.

Bulletproof
    Member

ma sinu asemel teeks üle päeva jõusaali ja vahepealsetel päevadel aeroobset. (ntx E, K, R jõusaal ja T,N aeroobne)

Mikk4
    Member

Kas sa rasva põletamise eesmärgil intervalli ei tahaks teha?

Vastupidavuse mõttes teeksin mina sinu asemel kindlasti jõu ja vastupidavustrenni samal nädalal, eriti kui sa iga trenn full-body teed, saad hästi kombineerida. Nt 2x jõusaal ja 2x vastupidavus vms nädalas. Trennid olgu sel juhul ülepäeviti.

Aga eks vaata mida teised teadjamad ka arvavad.

No intervallide tegemiseks peaks mingisugune aeroobne põhi olemas olema. Pakuks välja et 1,5 kuud ainult aeroobset ja siis kiirenduslõigud( mitte kohe intervallid, vaid kiirendusosad+ aeroobne), mis kestab ka umbes 1,5 kuud ja vot siis on piisavalt keha harjunud, et intervalle korralikult teha.

Näiteks alustad 30 minutiga. Et jooksed 2 korda nädalas 30 minutit korraga, iga nädal lisad 5 minutit.

1.nädal 2x30min

2.nädal 2x35min

3.nädal 2×40

4.nädal 2×45

5.nädal 2×50

6.nädal 2×30

See järel alustad kiirendusosadega, kombineerituna aeroobsega. Üks trenn on siis kiirendusosadega+ aeroobne ja teine trenn on ainult aeroobne.

7.nädal 1) 10+2x(4+4)+10 (10 minutit aeroobset+ 2x ( 4 minutit kiirendusosa+4 minutit cool downi)+ 10 minuti aeroobset) Kiirendusosa peab olema kiiremini kui aeroobses, aga alla anaeroobset ja cool down ehk jahtumine on üks kuidas sa jooksed, aga kõndida ei tohi ehk siis sörgid või longid)

2) 35 min aeroobset

8.nädal 1) 10+2x(4+4)+10

2) 40 min

9.nädal 1) 10+3x(3+3)+10

2) 45 min

10.nädal. 1) 10+3x(3+3)+10

2) 50 min

11.nädal 1) 10+4x(2+2)+10

2) 55 min

12.nädal 1) 10+4x(2+2)+10

2) 60 min

13.nädal PUHKUS

14.nädalast algab HIIT, seda ma ei hakka eraldi välja tooma.

See kava on koostatud Kristjan Koigi poolt, kuigi see on mõeldud paraleelselt tegemaks treenimaks lihasvastupidavust ja ka teisi vastupidavusi, peaks see sobima ka sulle.

Olen ise selle kuni HIIT-ini järele proovinud ja toimib väga hästi!!!

rorschach
    Member

Tänan kõiki vastamise eest, eriti suured tänud sulle, Mikk, see kava näeb väga huvitav välja .) Sellega seoses tekkis aga kaks küsimust: esiteks, kuna saalis kahjuks puudub jooksulint, kavatsen hakata hoopis pedaale sõtkuma. Kas siis ikkagi sobivad need ajavahemikud või peaks neid natuke suurendama? Teine küsimus on selle kohta, et kui pikk peaks olema puhkeperiood kahe korra vahel? 5-10 minutit, vähem/rohkem?

Mikk4
    Member

Tänan kõiki vastamise eest, eriti suured tänud sulle, Mikk, see kava näeb väga huvitav välja .) Sellega seoses tekkis aga kaks küsimust: esiteks, kuna saalis kahjuks puudub jooksulint, kavatsen hakata hoopis pedaale sõtkuma. Kas siis ikkagi sobivad need ajavahemikud või peaks neid natuke suurendama? Teine küsimus on selle kohta, et kui pikk peaks olema puhkeperiood kahe korra vahel? 5-10 minutit, vähem/rohkem?

Ma usun et see sobib ka pedaalimiseks, aga siis ära tee kõige kergema raskusastmega, kui arvad et liiga kerge on. Ma eeldan, et neil pedaalidel saab raskusastet muuta? Usu mind see, kui 30 minutit tundub kerge, siis asi peab kerge olema alguses, see on algajale progressiivsena mõeldud ja et keha harjuks. Aga jah, aeroobset tehes ei tohigi asi raske olla. Et pulssi õiges normis hoida, siis väntad lihtsalt kiiremini:)

Teise küsimus juures jään ma natuke kimpu, kuna päris hästi ei saa aru mida sa mõtled. Kas sa mõtled puhkepause kahe treeningu vahel? Näiteks esimene nädal 2×30 minutit, tähendab seda, et 2 treeningut 30 minutit, mitte järjest. E:jooks T. jõusaal K. puhkus N. jooks R. jõusaal ja nädalavahetus puhkus.

Kõige parem oleks, pühapäeval näiteks teeksid ühe trenni, mis stabiliseerivatele lihastele suunatud. See on täiesti kodus teostatav.

Aga küsi üle, mis arusaamatu!

Arnie
    Member

Peale jõusaali trenni ei või aeroobset teha? Endal 4x nädalas jõusaal, nii et on suht keeruline eraldi päevale mahutada

rorschach
    Member

Pausi all mõtlesin ma seda pausi, mis kahe 30-minutilise rattasessiooni vahel oleks iga päev.

Mikk4
    Member

Pausi all mõtlesin ma seda pausi, mis kahe 30-minutilise rattasessiooni vahel oleks iga päev.

Nagu ma seletasin, siis on 2×30 minutit tähendab 2 treeningut nädalas, 30 minutit korraga.

Bulletproof
    Member

Peale jõusaali trenni ei või aeroobset teha? Endal 4x nädalas jõusaal, nii et on suht keeruline eraldi päevale mahutada

jaota see 4 päeva jõusaali 3 päeva peale ja tee eraldi päeval aeroobset. mõni mees teeb ntx hommikuti aeroobse ära ja siis õhtul jõusaali treening.

rorschach
    Member

Nagu ma seletasin, siis on 2×30 minutit tähendab 2 treeningut nädalas, 30 minutit korraga.

Hehe, natuke aega läks kuid sain lõpuks aru .)

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.