Majandusküsimus USA riigieelarve kohta
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Vaba foorum » Majandusküsimus USA riigieelarve kohta
- This topic has 10 replies, 6 voices, and was last updated 16 years, 8 months tagasi by
Vägivaldur.
-
AutorPostitused
-
mai 19, 2009 at 8:02 p.l. #16848
matjusm
MemberKuna tegemist on vaba foorumiga, siis otsustasin vaadata ehk teab keegi vastust ühele küsimusele mida ma ei suuda välja nuputada:
Mul on küsimus USA riigieelarve kohta- mis pärat on see nii väike?
CIA World Factbooki andmetel kogus USA ainult 2.524 triljonit dollarit makse 2008. aastal. Ma kasutan siin sõna “ainult” kuna see tundub olema proportsioonidest väljas võrreldes teiste suurte arenenud riikide nagu UK, Jaapani, Saksamaa ja Prantsusmaaga.
.
(Andmed siit: https://www.cia.gov/library/publications/th…elds/2056.html)
Võrdle seda USA 2.524 triljonit $ teiste riikidega:
UK: 1.107 triljonitt $
Prantsusmaa: 1.439 triljionit $
Saksamaa: 1.614 triljionit $
Jaapan: 1.672 triljionit $
Need riigid on muidugi USAst kordades väiksemad (nende kombineeritud elanikkond vaid napilt ületab USA oma) aga ma räägin siin proportsioonidest.
Siin on SKT andmed nende riikide kohta, absoluutarvud ja elaniku kohta: (dollarites)
USA: 14.29 triljonit/47,000
UK: 2.23 triljonit/36,600
Prantsusmaa: 2.1 triljonit/32,700
Jaapan: 4.35 triljonit/34,200
Saksamaa: 2.86 triljionit/34,800
(https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html ja https://www.cia.gov/library/publications/th…/2004rank.html)
USA on siin selge liider mitte ainult kogusummas (mis on siililegi selge) vaid ka SKTs elaniku kohta.
Tegin väikseid arvutusi ning vaatasin mida kogutaks maksudes, kui kasutataks vastavate riikide maksusüsteemi (räige lihtsustus, ma tean) ning kui viia nende SKTde suurused vastavusse USA omaga.
Minu valem= (USA SKT/riigi SKT) X riigi eelarve
Jaapani maksusüsteem: 5.49 triljonit $
Saksamaa maksusüsteem: 8.06 triljonit $
UK maksusüsteem: 7.09 triljonit $
Prantsuse maksusüsteem: 9.79 triljonit $
Ning need arvutused siin ei võta arvesse seda, et USAs on ka SKT elaniku kohta oluliselt kõrgem kui ühesgi neis riigis.
Minu arvutuste järgi teenib USA maksutulu nii mitu korda vähem kui need riigid:
Jaapan: 2.175 korda
Saksamaa: 3.19 korda
UK: 2.81 korda
Prantsusmaa: 3.87 korda
Kas keegi oskab ära seletada kuidas saab riik, mis on rikkam nendest teistest mida olen välja toonud teenida 2-4 KORDA vähem maksutulu?
Ilmselgelt on erinevusi riikide maksusüsteemides ja maksukoormus varieerub aga kas see tõesti varieerub kordades? Kas SKT ei olegi nii tugevalt seotud maksutuludega nagu ma arvan?
Vaatasin ka Eesti andmeid:
SKT: 27.7 mld $
SKT inimese kohta: 21,200
Riigieelarve: 8.92 mld $
Kui viia Eesti SKT oleks sama suur kui USA oma ja oletades, et ka maksud kasvaksid SKTga proportionaalselt, siis Eesti maksusüsteemi järgi peaks USA riigieelarve olema 4.6 triljonit $ ning ka see veel arvesse võtmata fakti, et Eesti SKT inimese kohta on enam kui 2x väiksem.
Oskab keegi kõike seda lahti seletada?
mai 19, 2009 at 8:13 p.l. #197200helenk88
MemberKas see ei või olla seotud sellega, et enamus USA ettevõtete tütarettevõtteid asuvad teistes riikides.
Makse makstakse riigile kus ettevõte asub, kuid saadud tulu kulutatakse USA-s.
mai 19, 2009 at 8:26 p.l. #197202matjusm
MemberKas see ei või olla seotud sellega, et enamus USA ettevõtete tütarettevõtteid asuvad teistes riikides.Makse makstakse riigile kus ettevõte asub, kuid saadud tulu kulutatakse USA-s.
See pole mingi põhjendus. Kõigil riikidel on ettevõtteid millel on tütarettevõtteid teistes riikides ning need maksavad maske seal. Samamoodi on teistel riikidel oma tütarettevõtteid USAs.
mai 19, 2009 at 8:53 p.l. #197206helenk88
MemberUSA-l on välisriikides asuvate ettevõtete arv ikka tunduvalt suurem.
Väga suurt mõju riigi sissetulekutele avaldas ka ju dollari kursi alanemine.
Arvestamata ei saa jätta ka maksusüsteemi iseärasusi.
mai 19, 2009 at 9:14 p.l. #197207helenk88
MemberLugesin su teksti uuesti läbi. Unise peaga oli nii mõnigi asi märkamata jäänud.
Mis seos on SKT-l ja maksutulul? Ei olegi ju.
SKT on majandusliku aktiivsuse näitaja. Suurem SKT võib olla seotud näiteks suuremate kütmiskulude, suuremate kuritegevuse vastu võitlemise kulude või vähema vaba ajaga.
SKT on enimlevinud majandusliku arengu võrdlev näitaja, sest seda on suhteliselt lihtne mõõta, seda mõõdetakse pea kõigis riikides pidevalt suhteliselt sarnase metoodika alusel ning SKT väärtusel on tugev korrelatsioon enamiku erinevate heaolutaseme näitajatega.
mai 19, 2009 at 9:22 p.l. #197208asdfghjkl
MemberLugesin ise kiirelt seda artiklit:
http://perfectsubstitute.blogspot.com/2008…ize-doesnt.html
ja sealt tekkis sama arusam, mida eelnev ütleja mõista andis, et tegu võrreldamatute asjadega.
Sa pstitasid selle küsimuse ka LHV-forumisse, huviga ootaks vastuseid ka sealt.
mai 19, 2009 at 9:30 p.l. #197209matjusm
MemberUSA-l on välisriikides asuvate ettevõtete arv ikka tunduvalt suurem.Kust sa võtad seda et USA-l on rohkem välisriikides asuvaid ettevõtteid? Võibolla ka on aga see on vaid selle pärast, et USA on ise nii suur, et tal on väga palju erinevaid ettevõtteid millel saavad olla välisesindused. Samamoodi on aga ka paljudel teiste riikide ettevõtetel USAs oma esindused. Mitte kuidagi ei näe kuidas mingi tütarettevõtette arv saab argumendiks olla siin.
Mis seos on SKT-l ja maksutulul? Ei olegi ju.SKT on majandusliku aktiivsuse näitaja. Suurem SKT võib olla seotud näiteks suuremate kütmiskulude, suuremate kuritegevuse vastu võitlemise kulude või vähema vaba ajaga.
SKT on enimlevinud majandusliku arengu võrdlev näitaja, sest seda on suhteliselt lihtne mõõta, seda mõõdetakse pea kõigis riikides pidevalt suhteliselt sarnase metoodika alusel ning SKT väärtusel on tugev korrelatsioon enamiku erinevate heaolutaseme näitajatega.
SKT on on mingil kindlal territooriumil toodetud lõpphüviste koguväärtus (nii räägib Wikipedia).
Nii, et SKT ei ole sama mis maksutulu aga mida suurem ta on, seda rohkem on riigis raha mida on võimalik maksustada erinevate maksudega.
Ma räägin proportsioonidest siin mis käivad SKT ja maksutulu kohta. Miks on nii, et osades jõukuse tasemelt suhteliselt sarnastes riikides on riigieelarve suhe SKTsse 2-4 korda erinev?
Vaatame numbreid natuke teistsuguse nurga alt ehk maksutulu ühe elaniku kohta:
USA: 8220 $
Jaapan: 13160 $
Saksamaa: 19680 $
UK: 18140 $
Prantsusmaa: 22,480$
Kuidas saavad nii tohutult suured erinevused olla? Ärme unusta veel seda, et USAs on SKT inimese kohta suurem kui ühesgi neis teistest riikidest mis teeb asja veelgi veidramaks.
Muidugi on suured erinevused riikide maksusüsteemides aga mulle ei mahu pähe mis moodi saab jõukamas riigis olla maksutulu inimese kohta kordades väiksem kui riigis mis on vaesem.
Oskab keegi seda seletada?
mai 20, 2009 at 6:29 e.l. #197226Aile
MemberThe new budget in US passed for 2010 went from 2.5bill to 3.6
The reason all taxes are lower is that philosophically american believe the private sector can do anything more efficiently than the government.
mai 20, 2009 at 9:24 e.l. #197245Mikk Raudsepp
MemberKuidas saavad nii tohutult suured erinevused olla? Ärme unusta veel seda, et USAs on SKT inimese kohta suurem kui ühesgi neis teistest riikidest mis teeb asja veelgi veidramaks.Muidugi on suured erinevused riikide maksusüsteemides aga mulle ei mahu pähe mis moodi saab jõukamas riigis olla maksutulu inimese kohta kordades väiksem kui riigis mis on vaesem.
Oskab keegi seda seletada?
Kuna USA-s on maksusüsteem, “Igaüks on oma õnne sepp”. Riik pakub vähem sotsiaalset abi, toetuseid jne. Ning kodanik maksab kõik enda taskust kinni.
juuni 3, 2009 at 7:37 e.l. #199719asdfghjkl
MemberMiskit sulle ka LHV-foorumis näib olema vastatud:
juuni 3, 2009 at 9:17 e.l. #199733Vägivaldur
MemberVäga lihtne – riigi rahakoti paksuse ja maksude vahele ei saa panna võrdusmärki. Mõni naftariik ei korja üldse oma elanikelt makse, aga see ei tähenda ju raha puudumist. Et saada teada, miks just maksudest laekub nii palju raha nagu laekub, siis tuleks iga riigi maksud eraldi ridadele panna ja vaadata nende protsenti ja maksjate arvu ning seda, mille pealt makstakse. Ma arvan, et vähesed inimesed suudavad seda viimast peast teha.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.