Skip to main content

HST

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)
  • Autor
    Postitused
    TANK
    Member

Tagasi uudise / artikli juurde

Kas oled huvitatud proovima treeningmeetodit, mis põhineb lihashüpertroofia teaduslikel uuringutel? Ehk on kogukehatreening edasise kasvu võti? BODY asus uurima treeningprogrammi nimega HST.

HST on lühend hüpertroofiaspetsiifilisest treeningust (Hypertrophy-Specific Training) ning selle all mõeldakse, nagu nimestki võib järeldada, täielikult hüpertroofial ehk lihaskasvul põhinevat treeningkava. Kõlab hästi iga kulturisti unistuste seisukohalt.

Põhineb uurimusel

HST treeningmeetodi autoriks on Bryan Haycock ning tema sõnul on selle aluseks uurimused, mis kä…

TANK
    Member

Tahaks edasijõudnute arvamusi selle kohta….

Kes kasutab ja mis tulemused on??

Muidu ju iseenesest tore…

Aga kui… võtta n. 3 baasharjutust, mida hakata sooritama trenni ajal.

1. alustada n. kükiga… ja teha kõvasti sooja põlvedele… ja siis veel 5 (või enam – olenevalt raskusest) soendusseeriat kuni tööraskuseni jõuda… kulub u. 20 minutit ja kui teha paar seeriat… on pool tundi läinud.

2. jätkata teise harjutusega (olgu see siis jõutõmme ) tuleb hakata jälle sooja tegema (vähemalt on põlved soojad kuigi palju sellest abi pole) ja läheb ka vähemalt oma 4 seeriat soenduseks (kes vähegi oma alaselga armastab) ja tööseeria… ütleme et kokku 20 min. vähemalt

3. jätkata kolmanda harjutusega (olgu see siis surumine) – siin tuleb alustada ju jälle nullist, kuna õlg ja küünarnukk pole veel midagi saanud. 15 – 20 min.

4. Lailihas tahab ju ka nati trenni – (1-2 seeriat soenduseks) + tõmbame siis veidi lõuga ja kangi vastu kõhtu. = u. 15 min.

Ma küll ei lugenud midagi intensiivsuse kohta välja… aga vähema kui 1,5 – 2 tunni sisse on sellist trenni minu arvates raske ära mahutada.

JA kuna trenn venib nii pikaks kaob ka jõud ja energia lõpuks ära.

Archangel
    Member

Huvitav.

Proovida tasuks kindlasti. Iga kava, mis leiab piisavalt palju positiivset vastukaja võiks vahest läbi proovida ja vaadata kuidas sinu kehale sobib.

Annez
    Member

kukki ja t6mmet uldiselt uhel päeval väga ei tee,kurnaks ära..tahad teha siis pead a ja b päeva näiteks tegema..ise jätsin t6mbe välja tsukli ajal .

ja sooja teed siiski enne trenni korralikult ja soojendusseeriad tegin ainult kukil millega alustad..pärast on keha juba piisavalt soe pole vaja mingeid soojenduseeriad vaid kohe teed tööseeria . kava mahub ilusti tunni aja sisse ja alla selle ,kuna pausid harjutuste vahel ei tohiks väga pikad olla .

endal on alati nii j6udu kui massi tulnud selle lähenemisega..sobib hästi vahelduseks tavapärase laiali jaotatud kava asemel

TANK
    Member

kukki ja t6mmet uldiselt uhel päeval väga ei tee,kurnaks ära..tahad teha siis pead a ja b päeva näiteks tegema..ise jätsin t6mbe välja tsukli ajal .

ja sooja teed siiski enne trenni korralikult ja soojendusseeriad tegin ainult kukil millega alustad..pärast on keha juba piisavalt soe pole vaja mingeid soojenduseeriad vaid kohe teed tööseeria . kava mahub ilusti tunni aja sisse ja alla selle ,kuna pausid harjutuste vahel ei tohiks väga pikad olla .

endal on alati nii j6udu kui massi tulnud selle lähenemisega..sobib hästi vahelduseks tavapärase laiali jaotatud kava asemel

No kui tuleb juba A ja B päev siis pole ju tegu enam kogu keha trenniga vaid 2ks jaotatud kavaga.

Ja tõmme on väga tähtis… avastasin selle siis kui 10x 165kg jõudsin kükki teha… aga tõmme oli 10x 100 ja pidin selga peaaegu vigastama.

jrx
    Member

No kui tuleb juba A ja B päev siis pole ju tegu enam kogu keha trenniga vaid 2ks jaotatud kavaga.

Ja tõmme on väga tähtis… avastasin selle siis kui 10x 165kg jõudsin kükki teha… aga tõmme oli 10x 100 ja pidin selga peaaegu vigastama.

Kustotsast kaheks jagatud kava? Jõutõmme ja kükk ju kaudselt koormavad (küll erineval tasemel) samu lihaseid. Üks huvitav ja mõistlik variant on ntx full-body kavades lasta ringi jõutõmbe, küki, ees küki ja rinnalevõtu vahel… (smõttes et vahetada päevadel jalatõhuga osa nende harjutuste vahel)

Archangel
    Member

Jõutõmme ja kükk samal päeval on sugugi mitte halb lahendus. Väga hea isegi.

Mõlemad on väga rasked baasharjutused ning koormavad tervet keha. Proovi teha mõni päev kükki ja jõutõmmet näiteks 90% maksimumiga mõlemat kolm seeriat + soenduseks mõlemat kaks kergemat seeriat. Peale trenni oled nagu puuga pähe saanud. Hea kui koju suudad end vedada.

Päris kogu keha teha läheb tõesti ajaliselt veidi pikaks. Aga kui teha baasharjutusi, mis hõlmavad niikuinii enamusi keha lihaseid siis saab päris lühikese ajaga päris kõvasti kehale vatti anda. Ning see on kasulik kuna lühikene, üliintensiivne trenn peaks olema minu kogemuste järgi igal juhul parem, kui 2 tundi sipleda saalis.

Aga huvi pärast annaks sellele kavale võimaluse küll.

Terranova
    Member

näiteks ühes näidises oli selline nädala plaan:

Esmaspäev:

kükk 2×10

jalgade kõverdamine 2×10

+pingil surumine 2×10

kuklataha tõmme (selg) 2×10

õlgade tõstede 2×10

bitseps 2×10

triitseps 2×10

säär 2×10

Kolmapäev

jalapress 2×10

jalgade kõverdamine 2×10

rööbaspuul rind 2×10

tõmbed vastu kõhtu 2×10

lõuaalla tõmme 2×10

õlgade tõsted 2×10

bitseps 2×10

triitseps 2×10

säär 2×10

Reede=Esmaspäev

Tuleb silmas pidada, et nädalas tuleks kokku vajalik hulk seeriaid:

jalad 9

rind 9

selg 12

trapets 3

õlg 9

bitseps 6

triitseps 6

säär 6

kõht 6

Täpsemalt näeb seda siit:

http://www.hypertrophy-specific.com/hst_II.html

http://www.hypertrophy-specific.com/hst_notes.html

TANK
    Member

Mis ma tahtsin öelda…

1. Et saada treeningraskuseni tuleb teha mul 5-6 soendusseeriat tõusvate raskustega… olenevalt enesetundest… vastasel korral annavad põlved tunda.

Keegi ei lähe ju jõusaali ja ei hakka kohe 160-180-ga kükke tegema???

2. Kui igale harjutusele hakata ette tegema mitu korda rohkem soendusseeriaid kui tööseeriaid siis on ajakulu ju palju suurem.

See ei ole süsteem ei pruugi sugugi paha olla n.ö. algajale kes ei pea tegema palju soendusseeriaid et tööraskuseni jõuda.

OK. ma proovin selle ära… aga arvan et see trenn võib venida kuni 2-3h pikkuseks kui just väga intensiivseks ei aja… samas siis ei jõua enam pärast.

Mis ma tahtsin öelda…

1. Et saada treeningraskuseni tuleb teha mul 5-6 soendusseeriat tõusvate raskustega… olenevalt enesetundest… vastasel korral annavad põlved tunda.

2. Kui igale harjutusele hakata ette tegema mitu korda rohkem soendusseeriaid kui tööseeriaid siis on ajakulu ju palju suurem.

See ei ole süsteem ei pruugi sugugi paha olla n.ö. algajale kes ei pea tegema palju soendusseeriaid et tööraskuseni jõuda.

OK. ma proovin selle ära… aga arvan et see trenn võib venida kuni 2-3h pikkuseks kui just väga intensiivseks ei aja… samas siis ei jõua enam pärast.

Ega soojendusseeriate vahel ei pea ju mitu minutit “puhkama”. Sellele lisaks arvan, et ei pea raskust ka 10 kilo kaupa lisama, niiet ma arvan, et 2-3 seeriaga oled soe küll. Enne seda võib üldfüüsiliseks soojenduseks teha ratast.

Terranova
    Member

Põhimõte olgi selles, et ei kasutata maximaalseid raskusi, vaid keskmisi. Muidu lihtsalt põletad end läbi, kuna Sul tuleb veel kahel päeval samu asju teha. Muidugi on Sul ka õigus, et algajatele sobiks see rohkem aga see kõik on suhteline ja individuaalne. Proovime ju kõikvõimalike süsteeme oma treeningutes, et leida see õige, millega meie keha ja vaim arenevad kõige efektiivsemalt.

Kaks-kolm tundi pikk treening ei tule kõne alla, selle süsteemi üks plusse on ka treeningu pikkus, mis on traditsioonilisest treeningust lühem. Aga jah, kõige õigem on ise see läbi teha ja analüüsida.

Mis ma tahtsin öelda…

TANK
    Member

Paistab et ma olen hüüdja hääl kõrbes…

No ma ei tea kui kege soenduse teised põlvedele teevad aga minu arvates ei saa minna nii julmalt kohe kallale kui liigesed vähegi kallid on…

Mul on põlved haiged olnud… ma nüüd tean…

Ja paistab et kõik kiidavad seda süsteemi… samas millegi pärast keegi eriti ei kasuta…

Minu teada ei kasuta ka Coleman, Cutler, Martinez, Kiivikas jne…

Boheemia kes siin nii sõna võtab ja vihjab et ma 10kg kaupa raskusi suurendan…

…pole ise vist 3a üldse arenenud jõu vallas.

Ja pealegi pead pettuma raskust suurendan 30-40kg kaupa kangil.

Tank mina toetan sind – su jutus on iva sees, õigupoolest olen ka ise selle süsteemi kohta arvanud, et teoorias kõlab see kõik vahvalt, samas on ilmselge, et praktikas raske teostada!!!

Pealegi, see on ammu maha öeldud, et see full body töötab hästi algajate ja naiste peal, kelle tööseeria treeningraskus tõepoolest ei olegi midagi märkimisväärset. Kui mees võib – olla kükib 100 kg – ga siis tõepoolest ehk piisab kui teeb ette ühe 60 kg – ga ja veel ühe 80 kg – ga, kuid kui ma alustan tõepoolest sealt 180 – 200 kg pealt, siis on päris palju soojendust ette vaja. Pealegi, üks asi on puhtalt soojendus, teine asi on see, et läbi eelnevate ülespüramiiditud seeriate tõstetakse närvisüsteemi võimekust ja erutuvust ning valmistatakse järk – järgult tööks ette. Minul endal toimib see praktikas nii, et ok – ma ohverdan ja riskin põlvedega lähen panen 200 kg peale ja teen seeria suutlikkuseni ja ei tule sealt rohkem kui 7 – 8 korda. Samas, tehes soojendusseeriad või püramiiditud seeriad järk – järguliselt suurenenud raskustega ette, olen ma võimeline 11 – 12 kükiks – uskuge või mitte, see on nii. Ilma piisava püramiidimiseta ei tõsta ma oma maksimaalseid raskusi ja seeriaid täis. See kehtib kõigi puhul.

Pealegi, lugege Yatesi intervjuu läbi – mees tunnistab ka, et päris full body töötas ainult siis kui oli algaja.

Ja tõmme ja kükk ühes trennis – bullshit. Kulturist ehk veel võib seda teha, kui jõunäitajad ei huvita mingi 100 – 120 kg 3 x 10, kuid kui eesmärgiks jõunäitajate kasvatamine, siis unustage see ära!!! Minu 300 kg – ne tõmme sai järjest reaalsemaks kui hakkasin trennis tegema 10 – 12 seeriat tõmmet.

Ja kükki ja tõmmet samastada ka ei saa – nagu siin keegi väitis!!!

UmbIsik
    Member

Mnjah, ega ma ka ei kujuta ette, et pärast jõutõmmet hakkaks veel kükki tegema(või vastupidi). Üldjuhul on nt pärast jõutõmbe tegemist juba toss nii väljas, et ei jaksakski mingit raskemat harjutust tegema hakata – võib-olla oleks lugu teine kui raskusi ja/või mahtu vähendada.

Samas internetis liikuv info ajab segadusse, mida siis arvata Boriss Šeiko kavadest(http://forums.fitness.ee/index.php?showtopic=13173). Olen ka mujalt selle kohta lugenud ja väidetavalt asi toimib ja seda nii jõu kui massi poolest.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 15 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.