alatoitumisest väljatulek
Avaleht » Forums » Treening » Naised ja treening » alatoitumisest väljatulek
- This topic has 25 replies, 12 voices, and was last updated 18 years tagasi by
polarbear.
-
AutorPostitused
-
jaanuar 20, 2008 at 9:26 p.l. #12536
lumemõmm
MemberTere!
Olen juba paar aastat kimpus olnud toitumishäiretega. Õnneks on mõistus pähe tulnud ja äärmuslik nälgimine on minevik. Kehakaal on normaalne(57 kg, 168cm), rasvaprotsent samuti (kehatüübilt oletavasti endomorfne ektomorf, ehk luud ja rasv
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> ), kuid ainevahetus, hormoonid ja toidulaud on endiselt korrast ära. Keha on ülimalt säästlik, grammigi alla ei võta. Kuna tühja kõhu tunnet ei teki, siis libastun ja kipun pidevalt sööma kaloraažilt liiga vähe, kokkuvõttes kaal kerkib ning ma lihtsalt rasvun mõttetult. Jubedad meeleolukõikumised ja jõuetus ei lase ka trennirutiinil-süsteemil tekkida.
Üritan endale sisendada, et näljakuurile järgnev kokkuhoiuaeg tuleb välja kannatada ning korrapärane energiakulutusele vastav trenn-toitumine on lahenduseks, kuid siiski teadmatus hirmutab.
Kel kogemusi võitluses anoreksiaga, ehk oskab öelda, on sest kaalu-toidu-nõiaringist edukat väljapääsu? Kas ja millal tervis taastub ning kaal seiskub stabiilse toitumise juures? Kui kaua aega võtab näljareziimist väljatulek ning kuidas sellest edaspidi hoiduda? Olen meeleheitel. Kuigi lootusrikas.
jaanuar 20, 2008 at 11:03 p.l. #100153jrx
MemberSoovitan spetsialistidest psühhoterapeute. Neid on Eestis ja nad teavad, mida teevad:)
Edu!
Kui suudad juba alguses niimoodi mõelda, nagu siin postituses kirjutasid, siis on pool tööd tehtud!
jaanuar 20, 2008 at 11:32 p.l. #100156AlanBStard
ModeratorKel kogemusi võitluses anoreksiaga, ehk oskab öelda, on sest kaalu-toidu-nõiaringist edukat väljapääsu? Kas ja millal tervis taastub ning kaal seiskub stabiilse toitumise juures? Kui kaua aega võtab näljareziimist väljatulek ning kuidas sellest edaspidi hoiduda?Mida sa mõtled näljareziimi all ? Säästurezhiimi ? Täiskõhuhormooni leptiini põhisest säästurezhiimist peaks süsivesikute abil üldiselt 24 tunniga välja tulema, ja tekib see umbes nädalaga.
Kui keha alati säästlik on olnud, siis võiks nt ka kilpnäärmehormooni ja testosterooni taseme peale mõelda…
Anoreksiast ei tea kahjuks midagi…
jaanuar 21, 2008 at 8:10 e.l. #100168krizz
MemberKel kogemusi võitluses anoreksiaga, ehk oskab öelda, on sest kaalu-toidu-nõiaringist edukat väljapääsu? Kas ja millal tervis taastub ning kaal seiskub stabiilse toitumise juures? Kui kaua aega võtab näljareziimist väljatulek ning kuidas sellest edaspidi hoiduda? Olen meeleheitel. Kuigi lootusrikas.
Tere!
Saan su probleemist ja sellest kui raske see on väga hästi aru..Endalgi käisid näljutamisest ülesöömiseni need perioodid,et ainult kaalu number langeks.kuidas se´llest välja tulla?usun,et see eluaegne haigus,kus aitab ainult pidev enese jälgimine..Pead endale selgeks tegema,et oled ilus,kena ja KAAL EI SAA MÄÄRATA SINU ELU!
Minul õnneks on tekkinud suurem huvi trenni vastu ja sellega kaasneb ka tervislik toitumine,sest ilma selleta võidki jääda trenni tegema ja tulemusi pole ollagi!Ära mõtle sellele rasvumisele,tee trenni rahulikult edasi ja kui söök paigas,usun,et see periood ei kesta kaua ja ennem kui märkad kõik on paigas:)
Soovin Sulle kõike paremat!Jõudu jaksu ja ära anna alla!!!
jaanuar 21, 2008 at 9:15 e.l. #100068Aile
MemberRusikareegel on, et liigsest alakaloraazhist v2ljatulek v6tab aega kaks korda nii palju, kui alakaroraazhis oldud aeg.
Ys VARU KANNATUST!
Kuidas toituda?
1. Imikurezhiim oleks kehale k6ige v2iksema stressiga (kolme tunnised vahed, toidu hulk v2ike st maksimaalselt 150 g korraga).
2. Nii t2isv22rtuslik kui v6imalik (v6imalikult kodumaine ja v2rske) ja nii puhtalt valmistatud kui su maitsemeel lubab. Kasuta palju rohelist maitsestamiseks. V6imalikult v2he keemiat ja igatsugu imelikke segusid. Luba endale iga p2ev ka natuke tumedat shokolaadi.
Keskendu maitsele, mitte oma kehakaalule.
3. V6imaluse korral kata omale laud nii h2sti, kui aeg lubab ja s88 aeglaselt ning keskendu 100% s88misele. Kujunda rituaale.
4. Kas sa magad h2sti? See k6ik on seotud… Kui ei siis tee k6ik selleks, et sul kujuneks hea ja sygav uni.
Kas sul j2i midagi arusaamatuks?
jaanuar 21, 2008 at 9:44 e.l. #100011põim
MemberAlguses aitab nö sundsöömine st. pane endale kindlad toitumise kellaajad ja kogused paika, mille sa lihtsalt pead ära sööma sõltumata sellest, mis trikke su isud sel ajal teevad (toit vali kindlasti võimalikult tervislik, kogused ei pea esialgu eriti suured olema).
Kindlasti hakka toitumispäevikut pidama ,kuhu söömise kellaajad ,toidu ja kogused kõik kirja paned. See aitab rutiini tekkimist jälgida ja hiljem kokkuvõtteid teha.
Planeeri toitumist ette ja ära jäta söögikordi ära.
jaanuar 23, 2008 at 9:49 p.l. #137231lumemõmm
MemberTänud vastajatele. Panen soovitused kõrva taha. Mõjusid julgustavalt.
Külastan psühhoterapeuti regulaarselt, nii et “remont ülakorrusel” käib hooga. Probleeme tekitab just füüsiline pool, kuna ei saa aru, mis mu kehaga toimub.
Mõtlesin näljareziimi all tõesti säästureziimi. Ainult, et ma tammun selles seisundis nädalate kaupa ning ei saa kuidagi enesetunnet inimlikuks. Kõht normaalselt tühjaks ei lähe, kuid kui mingil hetkel süüa ei saa, hakkab pilt udutama, aju kipub seiskuma, lihased on valusad. Ainevahetus uimerdab, rasvakiht kasvab, energiat ei ole, tuju on sant jne. Söön, aga ei saa aru, millal aitab või millal on puudu. Uinumine on tõsine väljakutse.
Viga selles, et ei suuda veresuhrkut stabiilsena hoida?
Veresuhkrut on iseenesest kontrollitud – korras, pigem madal.
Toitun enamasti nagu terviseõpikus: 4-5 korda päevas, hommikul putru, täisteratooteid, piima-kodujuustu jne, juurikad-salatid-puuvili, kala-kana, nn häid rasvu. Magusaisu ei kimbuta, maksimum 2 tl mett-moosi hommikul. Menüü on üldiselt ka üle vaadatud ning soovitati vähem rasvu (s.t. u 50 g), rohkem süsivesikuid süüa. Oma arusaamist mööda olen seda teinud, kuid miskit on nihkes.
Pikk hala sai. Ei plaaninud, aga ehk mõjub hoiatavalt, et oma kehaga ei tasu mängida. Lõppeb varem või hiljem halvasti.
jaanuar 24, 2008 at 12:36 e.l. #137239AlanBStard
ModeratorKui aju kipub seiskuma jne siis ongi veresuhkur vbl madal, liiga madal. Energiapuudus võib kilpnäärmehormooni taga ka olla. Ma teeks vahest endokrinoloogi juures põhjaliku hormoonipaneeli – kilpnäärmehormoonid, kortisool ja mis ta vajalikuks peab. Ja küsiks omale ka koopia, selle põhjal saab juba igalt poolt nõu juurde küsida. Aga järjekorrad on mitu kuud.
Kuidas vererõhuga püsti tõustes on ?
Toitun enamasti nagu terviseõpikus: 4-5 korda päevas, hommikul putru, täisteratooteid, piima-kodujuustu jne, juurikad-salatid-puuvili, kala-kana, nn häid rasvu. Magusaisu ei kimbuta, maksimum 2 tl mett-moosi hommikul. Menüü on üldiselt ka üle vaadatud ning soovitati vähem rasvu (s.t. u 50 g), rohkem süsivesikuid süüa.Vanad õpikud sul, siin saad sa kindlasti täpselt vastupidised soovitused: süsivesikuid enne õhtut mitte süüa ja hommikul süüa rasva ja valku
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>jaanuar 24, 2008 at 12:57 e.l. #137240Fred Antson
MemberTänud vastajatele. Panen soovitused kõrva taha. Mõjusid julgustavalt.Külastan psühhoterapeuti regulaarselt, nii et “remont ülakorrusel” käib hooga. Probleeme tekitab just füüsiline pool, kuna ei saa aru, mis mu kehaga toimub.
Mõtlesin näljareziimi all tõesti säästureziimi. Ainult, et ma tammun selles seisundis nädalate kaupa ning ei saa kuidagi enesetunnet inimlikuks. Kõht normaalselt tühjaks ei lähe, kuid kui mingil hetkel süüa ei saa, hakkab pilt udutama, aju kipub seiskuma, lihased on valusad. Ainevahetus uimerdab, rasvakiht kasvab, energiat ei ole, tuju on sant jne. Söön, aga ei saa aru, millal aitab või millal on puudu. Uinumine on tõsine väljakutse.
Toitun enamasti nagu terviseõpikus: 4-5 korda päevas, hommikul putru, täisteratooteid, piima-kodujuustu jne, juurikad-salatid-puuvili, kala-kana, nn häid rasvu. Magusaisu ei kimbuta, maksimum 2 tl mett-moosi hommikul. Menüü on üldiselt ka üle vaadatud ning soovitati vähem rasvu (s.t. u 50 g), rohkem süsivesikuid süüa. Oma arusaamist mööda olen seda teinud, kuid miskit on nihkes.
Pikk hala sai. Ei plaaninud, aga ehk mõjub hoiatavalt, et oma kehaga ei tasu mängida. Lõppeb varem või hiljem halvasti.
Ära söö mitte ühtegi teraviljatoodet, sest nendest saad Sinu keha hävitavat gluteeni ja antitoitaineid, mis takistavad mineraalide omastamist ning liiga palju tärklist! Kui gluteeni enam organismi ei lisandu ning olemasoleva ära põletad ja hakkad tärklise asemel kasutama energiaks rasvu – koorevõi, rasvane juust, pähklid (v.a. maapähklid ja rääsunud kreeka pähklid!), muutub enesetunne 100%. Ja ainult 50 g rasva, millest enamus on kindlasti “tervislikud” taimeõlid? Andku jumal neile andeks…
jaanuar 24, 2008 at 6:39 e.l. #137243ROtter
MemberTänud vastajatele. Panen soovitused kõrva taha. Mõjusid julgustavalt.Külastan psühhoterapeuti regulaarselt, nii et “remont ülakorrusel” käib hooga. Probleeme tekitab just füüsiline pool, kuna ei saa aru, mis mu kehaga toimub.
Süsivesikurikka toidu söömine tõstab organismis veresuhkru taseme kõrgeks. Insuliin toob jälle veresuhkru taseme alla. Nii see käib, nagu Ameerika raudteel – üles-alla-üles-alla. Kui veresuhkru tase on madalal, tekib inimesel “tühja kõhu” tunne, kuigi süsivesikutest saadud energia ja kilod on kulutamata. Kuna veresuhkru tase on madalal, peab inimene sööma hüpoglükeemia vältimiseks, kilod aga ladestuvad tasapisi. Valgu- ja rasvarikka toidu söömisel kõigub veresuhkur vähem ja aeglasemalt, kuna rasvad annavad energiat 1g = 9,1 kcal. Süsivesikurikkad toidud tekitavad unisust. Ainevahetust kiirendavad valgurikkad toidud.
jaanuar 24, 2008 at 6:43 e.l. #137244ROtter
MemberÄra söö mitte ühtegi teraviljatoodet, sest nendest saad Sinu keha hävitavat gluteeni ja antitoitaineid, mis takistavad mineraalide omastamist ning liiga palju tärklist! Kui gluteeni enam organismi ei lisandu ning olemasoleva ära põletad ja hakkad tärklise asemel kasutama energiaks rasvu – koorevõi, rasvane juust, pähklid (v.a. maapähklid ja rääsunud kreeka pähklid!), muutub enesetunne 100%. Ja ainult 50 g rasva, millest enamus on kindlasti “tervislikud” taimeõlid? Andku jumal neile andeks…Gluteeni sisaldavad teraviljatooted takistavad raua, mis on naistele väga oluline, imendumist. Madal rauatase põhjustab ka väsimust.
jaanuar 24, 2008 at 10:05 e.l. #137253kuuliks
MemberKui aju kipub seiskuma jne siis ongi veresuhkur vbl madal, liiga madal. Energiapuudus võib kilpnäärmehormooni taga ka olla. Ma teeks vahest endokrinoloogi juures põhjaliku hormoonipaneeli – kilpnäärmehormoonid, kortisool ja mis ta vajalikuks peab. Ja küsiks omale ka koopia, selle põhjal saab juba igalt poolt nõu juurde küsida. Aga järjekorrad on mitu kuud.Kuidas vererõhuga püsti tõustes on ?
Vanad õpikud sul, siin saad sa kindlasti täpselt vastupidised soovitused: süsivesikuid enne õhtut mitte süüa ja hommikul süüa rasva ja valku
” srcset=”/uploads/emoticons/biggrin@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Kas mitte ei ole nii, et süsikaid tuleks süüa hommikul ning rasvad ja valgud õhtul?
jaanuar 24, 2008 at 10:08 e.l. #137254lumemõmm
MemberEndokrinoloogi olen korra külastanud, tehti ka mingid hormoonid ning veresuhkur. Sain telefoni teel teada, et rida nimetajaid on paigast ära, arvatavasti keha nälgib, söögu ma rohkem ja tulgu mõne aja pärast tagasi. Õnneks on uus aeg kinni pandud juba nädala pärast, olen see kord targem aru pärima.
Vererõhk on normaalne, pigem madalam. Rauatase veres oli viimati ok, kuigi igapäeva toidus jäävat puudu.
Olen siin foorumis varemgi lugenud toitumissoovitusi, et rohkem rasva ja valku, vähem süsivesikuid. Kuna see on niivõrd vastuolus soovitustega, mis seni andnud mu menüü analüüsid, olen lihtsalt nõutu. Aga selge, et vanaviisi jätkata ei saa.
Süsivesikute piiramisega kas olulistest vitamiinidest puudu ei jää?
jaanuar 24, 2008 at 10:15 e.l. #137256ROtter
MemberKas mitte ei ole nii, et süsikaid tuleks süüa hommikul ning rasvad ja valgud õhtul?Süsivesikuid tuleb süüa rohkem peale füüsilist koormust, või teatud aeg enne, ülejäänud ajal süüa võimalikult vähe.
jaanuar 24, 2008 at 10:26 e.l. #137257ROtter
MemberEndokrinoloogi olen korra külastanud, tehti ka mingid hormoonid ning veresuhkur. Sain telefoni teel teada, et rida nimetajaid on paigast ära, arvatavasti keha nälgib, söögu ma rohkem ja tulgu mõne aja pärast tagasi. Õnneks on uus aeg kinni pandud juba nädala pärast, olen see kord targem aru pärima.Vererõhk on normaalne, pigem madalam. Rauatase veres oli viimati ok, kuigi igapäeva toidus jäävat puudu.
Olen siin foorumis varemgi lugenud toitumissoovitusi, et rohkem rasva ja valku, vähem süsivesikuid. Kuna see on niivõrd vastuolus soovitustega, mis seni andnud mu menüü analüüsid, olen lihtsalt nõutu. Aga selge, et vanaviisi jätkata ei saa.
Süsivesikute piiramisega kas olulistest vitamiinidest puudu ei jää?
Siit saad vaadata vitamiinide sisaldust: http://tai.econet.ee/13
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.