Pööraselt vale ja kirutud aeroobne treening
Avaleht » Forums » Päevakajaline » Uudiste ja artiklite järelkaja » Pööraselt vale ja kirutud aeroobne treening
- This topic has 55 replies, 26 voices, and was last updated 18 years, 6 months tagasi by
matti.
-
AutorPostitused
-
juuni 27, 2007 at 10:01 e.l. #11087
daman
MemberTagasi uudise / artikli juurde
Purustame aeroobse treeningu müüdi.
Jätame tühja jutu. Sel korral lükkame ümber ühe kõige tugevamini juurdunud müütidest. Kas teadsid, et pikaajaline aeroobne treening rasvapõletajana on üks kõigi aegade suurimaid valesid.
Mis tunne on? Kas silmad lähevad juba märjaks? Pole hullu. Võta taskurätt ja nuuska nina tühjaks. Me oleme vaevalt alustanud.
Ei sobi algajatele
Kui kohtad jõusaalis ülekaalulist inimest, siis on ta kindlasti parajasti higistamas stepperil, jooksulindil või velotrena¸ööril.
Vastalanud treenijale aeroobset treeningut täistuubitud treeningpla…
juuni 27, 2007 at 10:25 e.l. #118522Rambo vend
Member“Kujuta ette inimest, kes ei ole treeninud juba aastaid, kellel on turjal 20 üleliigset kilo ning puuduvad õiged treeningjalanõud. Saada ta 20 minutilisele jooksuringile ning võin garanteerida, et paari treeningu pärast on ta end tõsiselt vigastanud”
Saada ta 20 minutisele rattaringile ja ta ei vigasta midagi. Saada ta ujuma ja ta ei vigasta midagi. Saada ta kepikõnnile ja ta ei vigasta midagi.
juuni 27, 2007 at 10:54 e.l. #118524Alexander Andrusenko
ModeratorNo hea artikkel muidugi, aga natuke autor siiski liialdas. Päris nii öelda, et aeroobne treening on kasutu, ka ei saa. Isegi rasva põletamiseks. Mina isiklikult olen piisavalt kilosid maha võtnud aeroobse treeninguga. Loomulikult ka vastava toitumisega. Usun, et ka enamus kulturiste on seda teinud nii varem kui ka praegu. Ma ei väida, et aeroobne treening on tõhusam kui HIIT. Olen intervalltreeninguid aerutamise trennis teinud küll ja küll. Aga öelda, et HIIT on ainuõige ja aeroobne on kasutu, see on juba liig.
juuni 27, 2007 at 10:59 e.l. #118525Aile
MemberP6hiprobleemiks ei olnud ju vigastused.
Me k6ik tahame treeningutest positiivseid tulemusi. Artikkel k2sitles p6hiliselt rasvap6letusprotsesse ja ainevahetuse m6jutamist.
juuni 27, 2007 at 11:01 e.l. #118526jrx
MemberOlen nõus, et artikkel on ekstreemne. Ja minu meelest parimad programmid kombineerivad aeroobset ja HIITi.
juuni 27, 2007 at 11:10 e.l. #118528Aile
Member“Kujuta ette inimest, kes ei ole treeninud juba aastaid, kellel on turjal 20 üleliigset kilo ning puuduvad õiged treeningjalanõud. Saada ta 20 minutilisele jooksuringile ning võin garanteerida, et paari treeningu pärast on ta end tõsiselt vigastanud”Saada ta 20 minutisele rattaringile ja ta ei vigasta midagi. Saada ta ujuma ja ta ei vigasta midagi. Saada ta kepikõnnile ja ta ei vigasta midagi.
Tulemus v6ib olla suisa yllatav.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Tema isukene paraneb veelgi ja sellega seoses ka ymberm66dud.Te loete artiklit “ylerea”…
…”Uusim uurimus näitab siiski, et madala ja keskmise intensiivsusega tegevus, nagu käimine, aiatööd või golf, ei aita kuidagi ära hoida südame- ja veresoonkonnahaigusi. Nende haiguste eest aitavad pääseda hoopis kõrge intensiivsusega tegevused, nagu näiteks ehitamine, sörkjooks, ujumine, treppidest kõndimine ning plahvatuslikku jõudu nõudvad spordialad nagu tennis ja sulgpall.”…
Eks ujumise ja ujumise vahel on ka vahe…
juuni 27, 2007 at 12:01 p.l. #118532Annika Pärtel
MemberNii umbes aasta tagasi vehkisin ka kõvasti aeroobset teha: jooks, spinning, tantsimine…peale jõusaali ja isegi peale jalapäeva no nii umbes tunnike kindlasti. Mitte muffigi ei olnud kasu!! Noh jah, kaal püsis küll paigal, juurde ei tulnud, aga lihast ka ei tulnud.
Praegu teen nädalas u 2-3 korda 15 minutit, oleneb enesetundest. Kõrge pulsiga loomulikult. Eile käisin rulluisutamas ka, aga ikka ajasin pulsi kõrgeks ja maksimumtempoga. Mõjub. Lihasmass kasvab, kusjuures söön muide mitu korda rohkem kui aasta tagasi. Ja rõivanumber (alumine ots) on nr võrra kahanenud (just eile käisin riideid ostmas)
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>juuni 27, 2007 at 12:18 p.l. #118536Bonsuna
MemberTulemus v6ib olla suisa yllatav.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Tema isukene paraneb veelgi ja sellega seoses ka ymberm66dud.
Te loete artiklit “ylerea”…
…”Uusim uurimus näitab siiski, et madala ja keskmise intensiivsusega tegevus, nagu käimine, aiatööd või golf, ei aita kuidagi ära hoida südame- ja veresoonkonnahaigusi. Nende haiguste eest aitavad pääseda hoopis kõrge intensiivsusega tegevused, nagu näiteks ehitamine, sörkjooks, ujumine, treppidest kõndimine ning plahvatuslikku jõudu nõudvad spordialad nagu tennis ja sulgpall.”…
Eks ujumise ja ujumise vahel on ka vahe…
…………Tulemus v6ib olla suisa yllatav.
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Tema isukene paraneb veelgi ja sellega seoses ka ymberm66dud………….Kaalus allavõtmiseks ei ole mitte ükski treening edukas kui eelnevalt ei ole inimene valmis oma toitumisharjumusi muutma. Omapead seda teha on alguses tõesti keeruline paljudele. Kuid iga treener peaks alustama justnimelt toitumise muutmisest oma “patsiendil”. Seejärel on juba üsna ükskõik millist füüsiliselt aktiivset liigutust teha ja kaal hakkab langema. Kes tahavad oma lihaskonda paremasse seisundisse viia, neil peab jõusaalitreening olema nr 1. Aeroobne treening on ainult abistavaks vahendiks. Kasutu või suisa kahjulk ei ole see kindlasti mitte. Loomulikult võib asi kontrolli alt väljuda kui seda liiga palju teha. Kuid mis ühele on liig see ei pruugi olla seda teisele. Iga asi siin maailmas on vägagi individuaalne. Sellelaadset üldistav-hirmutavat artiklit ei peaks aga eeskujuks võtma. On kaks võimalust, kas pusite ise niikaua kuni saate selgeks kuidas miski TEIE organismile mõjub. Või tunduvalt lühem tee, et treener aitab TEIL leida just teiejaoks õige “teeraja” mida mööda oma eemägile lähemale liikuda.
juuni 27, 2007 at 1:16 p.l. #118540Alexander Andrusenko
ModeratorNii umbes aasta tagasi vehkisin ka kõvasti aeroobset teha: jooks, spinning, tantsimine…peale jõusaali ja isegi peale jalapäeva no nii umbes tunnike kindlasti. Mitte muffigi ei olnud kasu!! Noh jah, kaal püsis küll paigal, juurde ei tulnud, aga lihast ka ei tulnud.Praegu teen nädalas u 2-3 korda 15 minutit, oleneb enesetundest. Kõrge pulsiga loomulikult. Eile käisin rulluisutamas ka, aga ikka ajasin pulsi kõrgeks ja maksimumtempoga. Mõjub. Lihasmass kasvab, kusjuures söön muide mitu korda rohkem kui aasta tagasi. Ja rõivanumber (alumine ots) on nr võrra kahanenud (just eile käisin riideid ostmas)
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Ja mina olen võtnud 24 kilo alla ilma HIITita. Ju vist on individuaalne…
juuni 27, 2007 at 1:39 p.l. #118542Rästik
MemberEi saa nõustuda selle artikliga. Võtsin aeroobsega + toitumise jälgimisega alla 45 kilo, ilma mingite liigese- ega lihasvigastusteta. Selleks läks umbes 2 aastat ehk siis keskmiselt kaotasin kaalu 2 kilo kuus. Kui olin juba mitu aastat normaalkaalus olnud alustasin jõutreeninguga ja umbes 6 kuud peale seda tekkisid tõsised probleemid põlveliigestega, õlaliigesed raksuvad ja aeg-ajalt on probleeme ka küünarliigestega.
Muidugi ei väida ma, et minu kogemus oleks absoluutne tõde, aga mulle siiski tundub, et jõutreeningul on vigastuste tekkimise shanss kõvasti suurem kui aeroobset tehes
juuni 27, 2007 at 2:18 p.l. #118544mullaonu
MemberEi saa nõustuda selle artikliga. Võtsin aeroobsega + toitumise jälgimisega alla 45 kilo, ilma mingite liigese- ega lihasvigastusteta. Selleks läks umbes 2 aastat ehk siis keskmiselt kaotasin kaalu 2 kilo kuus. Kui olin juba mitu aastat normaalkaalus olnud alustasin jõutreeninguga ja umbes 6 kuud peale seda tekkisid tõsised probleemid põlveliigestega, õlaliigesed raksuvad ja aeg-ajalt on probleeme ka küünarliigestega.Muidugi ei väida ma, et minu kogemus oleks absoluutne tõde, aga mulle siiski tundub, et jõutreeningul on vigastuste tekkimise shanss kõvasti suurem kui aeroobset tehes
Mnjah, ei oska öelda, aga juhul kui su toitmine peaks sama olema mis aeroobika ajal, siis keha ei saa võib – olla vajalike aineid kätte ja see paneb ka liigestele ja muule matsu
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>juuni 27, 2007 at 2:19 p.l. #118545M.M.
MemberSee on ju selge, ükskõik mis treeningmeetod ka ei ole – ükskord ammendab see ennast. Teisisõnu, esialgne tuntav mõju väheneb aegamööda. Seda võib võrrelda ükskõik millega – on see jõusaali kava, aeroobne treening või isegi toidusedel. Inimestel ongi üldjuhul see viga, et laskutakse harjumuste ohvriks – see on ju turvaline ega too kaasa negatiivseid ootamusi. Olen siin aastate jooksul ise ka ju laskunud äärmusest äärmusesse ja katsetanud kõikvõimalike süsteeme. Igal ühel omad head ja vead. Seega tuleks võtta alati kuldne kesktee, millega ei saa nii ämbrisse astuda. Mis puudutab nüüd aeroobset treeningut siis mina teeks nii üht- kui teistmoodi, olenemata sellest kas inimene tahab kaalu langetada või tõsta, on ta algaja või edasijõudnud. Ehk korra nädalas teeks kindlasti madalama pulsiga kuid pikemalt ning kaks korda nädalas lühemalt kuid intervallidega. Tavaharjutajale sellest täiesti piisab, et hoida oma süda vormis. Kehavormis hoidmiseks on vaja õiget toitumist. Kehakuju muutmiseks on vaja treenida raskustega. Kui neid kolme punkti järjepidevalt jälgida, siis võite end uhkelt tunda – olete terve, tugev, ilus, täiselujõus inimene.
juuni 27, 2007 at 2:36 p.l. #118546daemonium
MemberMnjah.Artikli autor on vist mingi tje-eetolooog.Või mingi krdi kaalujälgija,
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″> Tore,et ma seda kenjaalset teost kolm aastat tagasi ei lugenud.Ilmselt siis ei olekski kaalu vähendama hakanud, 
No milleks,kui sellega nii ’irmsad traumad kaasnevad,veel ‘ullemad kui ülekaaluga,

Õnneks olin loll ja harimatu ja sain ballastist lahti.Täiesti valesti ja ebateaduslikult,nagu selgub.
Aga traumadest ei ole pääsenud.Ja need on tulnud kõik jõutrenniga.Mitte ükski aeroobsega …
btw,HIITi ei eita kohe üldse mitte.Ja küsiks seoses sellega targemate käest ….
Olen seda ~6 nädalat teha proovinud veloergomeetriga.Tulemused on … e-ee … huvitavad …,

maitea,kas ma teen midagi valesti – äkki keegi oskab nõu anda – a reie ümbermõõt on tõusnud selle ajaga 9cm,
” srcset=”/uploads/emoticons/smile@2x.png 2x” width=”20″ height=”20″>Lihtsalt uskumatu.
Peabki nii olema või teen midagi väga valesti?
Ahjaa,kaal on mingi 1,5kg langenud.
juuni 27, 2007 at 5:08 p.l. #118558ROtter
MemberSiia sobib see:
Laktaat ehk piimhape on täiesti ohutu organismis suhkrute ainevahetuses tekkiv saadus. See on aine, mis tekib lihastes anaeroobse ainevahetuse käigus. Lihastesse kogunedes takistab ainevahetust, on omamoodi kaitseks ülepingutuse eest.
Laktaati mõõdetakse millimoolides liitri kohta (mmol/l). Kehalisel koormusel treeningu ajal on vere laktaadisisaldus tavaliselt 2–10 mmol/l piires. Mida intensiivsem on koormus, seda kõrgem on vere laktaadisisaldus. Kui see on üle 4 mmol/l, tunneme, et koormus on läinud raskeks. Seda nimetatakse laktaatseks läveks. Kui mõõta pulsisagedust sellise laktaadisisalduse juures, saame nn anaeroobse läve pulsi. Sellest kiirema pulsiga treenimine on organismile suhteliselt tugeva mõjuga ja seda peab kasutama mõistlikus annuses. Spordis nimetatakse treenimist üle 4 mmol/ l laktaadiga anaeroobseks treeninguks, 4 ümber segatsoonis treenimiseks ja alla 4 aeroobseks treeninguks.
“Laktaat tekib lihastes ja kandub vereringe kaudu südamesse. “Laktaat toidab südant, aga pidurdab lihaste ainevahetust ja pidurdab seeläbi lihaste kasvu,” selgitab professor Karu. “Vere kõrge laktaadisisaldus pole otseselt tervisele kahjulik. Kahjulikuks muutub see alles siis, kui pidevalt treenida üle oma võimete ehk teisisõnu seisundis, kus vere laktaadisisaldus on füüsilise pingutuse korral pidevalt kõrge. Selline seisund hakkab pikapeale südame peale.” Pidevalt suure laktaaditasemega treenimine pole jõukohane ka tervele sportlasele. Tihti ja suure laktaadi hulgaga treenides ei jõua südamelihas piisavalt taastuda ja välja võib kujuneda südamelihase düstroofia ehk ainevahetuse häire, mis vajab pikaajalist ravi.
juuni 27, 2007 at 6:40 p.l. #118566Vägivaldur
MemberTeed tippu on erinevad ja üks ei pruugi teisest halvem olla. Artikkel võis paljudele õigetele asjadele tähelepanu juhtida, aga ta tegi seda minuarvates natuke liiga kategooriliselt.
-
AutorPostitused
- You must be logged in to reply to this topic.